Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

ΠΕΡΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ!!! (racism)

ΡΑΤΣΙΜΟΣ! ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Ή ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ?


Κυκλοφορεί σε αρκετά blogs το παρακάτω topic περί ρατσισμού. Μιλάνε για μαύρους, άσπρους, κίτρινους, πράσινους. Διαβάστε παρακάτω τι ρωτάει ένας "έγχρωμος" (ευχαριστώ την Μαιρούλα που μου το έστειλε):



Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος

Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος

Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος

Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος

Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος

Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος


Κι εσύ λευκέ άνθρωπε:

Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ

Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός

Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος

Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε

Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος

Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος

Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι

Και αποκαλείς εμένα έγχρωμο;


Μια κοινωνική προσφορά κατά του ρατσισμού. Οφείλω να ομολογήσω ότι με τους έγχρωμους δεν είμαι ρατσιστής αλλά με κάποιους "παλεινοστούντες" ... Πάααααρα πολύ!!! Αλλά από την άλλη πιστεύω ότι "Ρατσισμός" δεν είναι μια κατηγορία. Ρατσισμός είναι η έννοια και μόνο. Υπάρχει ο φυλετικός ρατσισμός, ο κοινωνικός ρατσισμός, ο πολιτικός ρατσισμός, ο οπαδικός ρατσισμός κλπ...

Που λέτε να οφείλεται αυτό το φαινόμενο? Τι μας οδηγεί σε αυτό? Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης?

Με αυτό το θέμα θα αλλάξω λίγο το "πρόσωπο" του blog αλλά είναι ένας προβληματισμός που θα ήθελα να τον συζητήσω και να μάθω τις απόψεις σας, και σκέφτομαι να κάνω και ένα γκάλοπ με αυτό το θέμα. Πόσο ρατσιστές είστε και σε ποια κατηγορία (αυτές που εσείς θα μου πείτε ότι παρατηρείτε).

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ ... ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΝΑ ΝΑΙ ... Ε Δ Ω !!!

7 σχόλια:

dr.SeenG είπε...

Χεχεχε ωραίο το κειμενάκι. Το έχω ξαναδεί και μ'άρεσε πολύ.
Δεν είμαι ρατσιστής. Τα μοναδικά κρούσματα ρατσισμού που έχω παρουσιάσει είναι όταν παρακολουθώ κρίσιμους αθλητικούς αγώνες. Υποψιάζεσαι τι κουβέντες θα ξεστομίζω. Οι Έλληνες είναι ξενόφοβοι, όχι ρατσιστές. Έχει διαφορά το ένα από το άλλο. Έτσι πιστεύω τουλάχιστον.
Είναι κρίμα που καταφέραμε (σόρι για τον πρώτο πλυθηντικό) να βάλουμε το ΛΑΟΣ στη βουλή.
Μουράτε, έχεις πρόσκληση για παιχνίδι με τις ευλογίες του Χατζηγάκη. Σε περιμένω.
Καλησπέρα!!!

Ανώνυμος είπε...

ime 1 ratsistis opos ke poloi elines fantazome an ke den ime fanatikos parafta to oti me ksinizi o tade laos i to dina xroma ofilo na to po alla os ekei oloi exume dikeomata ektos apo aftus tus bromerous.....:P j/k oxi exo na epanalado afto pu ipe kapios pios sofos apo mena an me kopsete den fa treksi aima?den ponao?den skeftomai?
ke telos fisika opos ipe o King "I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character."

Μαίρη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μαίρη είπε...

Ο κόσμος πρέπει με τη σωστή παιδεία (που δε θέλουν να έχουμε ) να καταλάβει ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των λαών με κριτήριο το χρώμα του δέρματος , τη θρησκεία και την καταγωγή.

Οι λαοί πρέπει να είναι ενωμένοι για τα κοινά τους συμφέροντα , όποια και αν είναι αυτά για να μην πολιτικοποιήσω πολύ την απάντησή μου.
Εδώ έρχομαι σε αυτό που είπε ο Dr Seeng , η ξενοφοβία δεν έχει δημιουργηθεί τυχαία μέσα μας. Ξεκινάει από το να πιστεύουμε ότι κάποιος διαφορετικής καταγωγής από εμάς , θα μας κάνει κακό ή θα μας πάρει τη δουλειά.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι οδηγουμαστε σε κάθε μορφης ρατσισμό όταν υπάρχει από το κράτος και ειδικά από τα σχολεία υποδαύλιση του εθνικισμού. Είναι έννοιες βαθιά δεμένες μεταξύ τους .

----------------------
Η διαφορετικότητα είναι πλούτος, ομορφιά, είναι η ίδια η ζωή.(γνωστό συνθημα από αντιρατσιστικές οργανώσεις)
---------

Μαίρη

Μαίρη είπε...

Ευρωκαταδίκη της Ελλάδας για διάκριση εις βάρος 11 Τσιγγάνων μαθητών


Αθήνα




Ομόφωνα καταδίκασε χθες την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την άρνηση της Πολιτείας να εγγράψει Τσιγγανόπουλα σε σχολεία της περιοχής του Ασπροπύργου.

Επιπλέον το Δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε καθέναν από τους 11 γονείς που προσέφυγαν στο δικαστήριο και 2.000 ευρώ για τα δικαστικά τους έξοδα.

Το θέμα είχαν αποκαλύψει Τα Νέα τον Οκτώβριο του 2005, όταν «αγανακτισμένοι» γονείς από τον Ασπρόπυργο είχαν απαιτήσει και πετύχει 18 μαθητές Ρομά να μη βρίσκονται στο ίδιο σχολείο με τα παιδιά τους.

Η απάντηση της πολιτείας ήταν να προχωρήσει στη δημιουργία ενός σχολείου-γκέτο. Οι πολίτες της περιοχής αρχικά έσπασαν τα τζάμια του σχολείου αυτού και έγραψαν υβριστικά συνθήματα εις βάρος των παιδιών και στη συνέχεια το πυρπόλησαν.

Το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη χθεσινή 19η καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από το 2005 επισημαίνει πως είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας «να εγγυηθεί έμπρακτα την απρόσκοπτη πρόσβαση της νέας γενιάς Ρομά στην εκπαίδευση και την πλήρη ένταξή της στο σχολικό σύστημα».

πηγή
www.in.gr

Takis Varatzas είπε...

Καλά μην ξεχνάμε και το "Πας μη Έλλην βάρβαρος" που λέγανε παλιά... Λίγο πολύ οτιδήποτε ξένο προς εμάς μας ενοχλεί. Πρέπει να σκεφτεί κανείς όμως πως όπως έρχονται όλοι αυτοί οι μετανάστες στη χώρα μας το ίδιο έκανα λίγα χρόνια πριν συνάνθρωποί μας και έιχαν την ίδια και χειρότερη αντιμετώπιση. Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με την εθνικότητα του άλλου, αλλά με δίνω πολύ σημασία στον τρόπο που φέρεται γενικά σαν άνθρωπος. Κατά τα άλλα ασπροι, μαύροι, κίτρινοι, κόκκινοι και μπορδοροδοκόκκινοι όλοι άνθρωποι είμαστε.

moyratos είπε...

H γενιά των Ελλήνων που μετανάστευσε στο εξωτερικό μπορεί να πέρασε τα χίλια μύρια αλλά δεν ήταν όπως είναι εδώ πχ οι Αλβανοί, οι Ρώσσοι κλπ. Δεν στείλαμε στο εξωτερικό την αντίστοιχη μαφία. Πήγαν Έλληνες που μόχθησαν και ίδρωσαν για το μεροκάματο και εκτίμησαν το φαί που έτρωγαν. Εδώ είναι πολύ διαφορετικά.

Πάρε μέρος και συ στις Blogostories!!!!

Πάρε μέρος και συ στις Blogostories!!!!
Ακολούθησε τους όρους συμμετοχής
ip-location